• Slávnostné otvorenie školského roka 2024/2025

          • Program:

             8:15 hod.: Svätá liturgia v kostole Sv.Trojice -Košarovce 

             9:00 hod.: Hymna SR

             9:00 hod.: Príhovor riaditeľky školy

                              Príhovor starostu obce -p. Peter Čokota

              9:20 hod.: Presun žiakov do tried- triednické hodiny v triedach 

            10:50 hod.: Ukončenie triednických hodín- odchody žiakov na autobusové spoje

             

             S potešením Vám oznamujeme :

            Prevádzka v materskej škole je v zrekonštruovanej budove školy. Začiatok prevádzky v MŠ  je od 6:30- 16:30 hod.

             

            Oznam pre rodičov : Školský klub začína prevádzku od 4.9.2024. Strava bude zabezpečená od 9.9.2024, nakoľko začíname prevádzku v školskej jedálni v škole. Preto Vás týmto prosím, aby Ste nás pochopili, že je potrebný ešte určitý čas na dosiahnutie vecí, čo sa týka povolenia zo strany RUVZ Humenné. Preto svojich ratolestiam pribaľte viac jedla , a to najmä tým ktorí budú navštevovať školský klub detí.

            Bližšie informácie o nástupe do MŠ a ŠKD:

            https://zskosarovce.edupage.org/a/oznamy-pre-rodicov-deti

            https://zskosarovce.edupage.org/a/oznamy-rodicom-pre-deti-ms

          • Základný plavecký výcvik

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Základný plavecký výcvik.

            Plávanie ako jedna z foriem rekreačného športu patrí u nás k najpopulárnejším a najmasovejším druhom športu vôbec. Je ideálnym motivačným prostriedkom na získavanie pozitívnych postojov k pohybovým aktivitám a športu žiakov počas celého roka. V dňoch 18.6.- 27.6.2024 sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili základného plaveckého výcviku na kúpalisku v Humennom. Cieľom výcviku bolo naučiť sa základné plavecké zručnosti. Oboznámili sme sa s vodným prostredím prostredníctvom hier, ktoré pomohli k tomu, aby sme sa cítili príjemne. Okrem hier sme venovali pozornosť správnemu dýchaniu a splývaniu, ktoré sú základom plávania. Žiaci hodnotili výcvik ako veľmi vydarený . Svoje nadobudnuté zručnosti využijú cez letné prázdniny pri vode.

          • ŠKOLSKÝ JUNIÁLES 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKOLSKÝ JUNIÁLES 2024.

            Jednou zo zaujímavostí na našej škole je školský juniáles. Je to veľkolepá oslava konca školského roka, oslavujú ho najmä deviataci a deviatačky, ktorí sa takto slávnostne lúčia so školou. Koniec roka by sa našim deťom bez juniálesu snáď ani nepočítal. O slávnosti musia dať patrične vedieť, preto si samy vyrábajú výzdobu a pripravujú kultúrne vystúpenie pre hostí a rodičov. Poďakovanie patrí našim učiteľom a súkromnej základnej umeleckej škole VIA ARTO , ktorí so svojimi žiakmi predviedli bohatý kultúrny program: hru na gitare, na klavíri , ľudový spev , scénický a ľudový tanec. Pre žiakov boli pripravené zaujímavé súťaže, kde si mohli deti zasúťažiť spolu so svojimi rodičmi. Počas celého dopoludnia mali namixovanú výbornú hudbu- do tanca nám hrala skupina z Nižnej Sitnice MAGIBAND. Vďaka patrí rodičovskej rade, ktorá veľkou mierou prispela k pohosteniu našich sponzorov, žiakov a učiteľov. Naše srdečné poďakovanie patrí našim dlhoročným sponzorom, ktorí nám pripravili hodnotné tombolové prekvapenie. Ďakujeme: Pán starosta obce Košarovce- Peter Čokota Pani Ivana Turčiková- firma Dieťa a ja pán starosta obce Vyšná Sitnica -Viktor Kušnir pán starosta obce Pakostov- Jozef Fedorko pán starosta obce Lukačovce- Martin Sabol Ing. Filip Bak – firma IKAS Humenné Mgr.Martin Maleš- OVB

          • Účelové cvičenie - Ochrana života a zdravia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Účelové cvičenie - Ochrana života a zdravia.

            Povinné učivo „Ochrana života a zdravia“ sa v základných školách realizuje prostredníctvom didaktických hier a účelových cvičení. Aj naši žiaci druhého stupňa sa dnes zúčastnili účelového cvičenia, ktoré zahŕňalo praktické vedomosti z riešenia mimoriadnych situácií, zo zdravotnej prípravy, z dopravnej prípravy, z bezpečného správania sa pri práci a z pohybu a pobytu v prírode. Pri riešení mimoriadnych situácií - civilnej ochrany si vyskúšali streľbu na cieľ zo vzduchovky. Pri dopravnej výchove si žiaci vyskúšali test z dopravných značiek a cyklistický slalom. Pri bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci si žiaci vyskúšali, ako pracovať s chemikáliami, ako zdvíhať ťažké predmety a ako bezpečne nosiť veľké predmety. Pri zdravotnej príprave sa žiaci venovali ošetrovaniu a oživovaniu zranených osôb. Pri pohybe a pobyte v prírode žiaci najprv zorientovali mapu pomocou buzoly, zisťovali, aké majú vedomosti o liečivých rastlinách, čo vedia o turistike alebo čo je vrstevnica, kóta či azimut. Žiaci boli disciplinovaní a úlohy na piatich stanovištiach plnili zodpovedne. Pani zástupkyňa školy zhodnotila, že aj keď sa víťazmi stali deviataci, zvíťazili vlastne všetci, lebo sa na každom stanovišti dozvedeli veľa nového.

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda z anglického jazyka.

            Olympiáda v anglickom jazyku je jednou z foriem činnosti žiakov základných a stredných škôl, ktorej cieľom je: – prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v anglickom jazyku, – rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť, – zvyšovať záujem o štúdium cudzích jazykov, – umožniť porovnanie vedomostí a zručností žiakov. Aj naši žiaci druhého stupňa si vyskúšali porovnanie svojich vedomostí so spolužiakmi najprv v testovej forme a potom aj v rozprávaní v anglickom jazyku. Aj keď víťaz v každej skupine mohol byť iba jeden, víťazmi sú všetci.

          • Triedny výlet 7.A - Košice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Triedny výlet 7.A - Košice.

            Dňa 14.6.2024 sa naša trieda 7.A vybrala na triedny výlet do Košíc. Cestovali sme tam vlakom, aj keď je v súčasnosti z Humenného do Michaloviec vlaková výluka, ale nám to nevadilo a cesta autobusom rýchlo ubehla. Horšie to bolo vo vlaku, keď sme často stáli z dopravných dôvodov a nakoniec sme meškali 1 hodinu a 10 minút. Čas vo vlaku si každý spríjemňoval, ako mohol, aj stavaním plechovkovej pyramídy. V Košiciach sme mali naplánovanú expozíciu v Technickom múzeu Optické klamy. Najprv sme si pozreli výstavu nášho pána prezidenta Rudolfa Šustera, kde sme sa zapísali do návštevnej knihy a potom sme pokračovali do Vedecko-technického centra pre deti. Na vystavených exponátoch sme si overili teoretické zákonitosti, napr. Pythagorovu vetu, Newtonovu kolísku, Bernoulliho vznášajúcu sa loptu, Termovíznu kameru, Moare efekt, Prienik postáv, 3D siločiary, Hydrodynamický jav, Negatoskop, Stroboskop, Gyroskop a mnohé ďalšie efekty. Vyskúšali sme si svoju šikovnosť a logické myslenie pomocou hlavolamov a očných klamov, ako hlavolam Tanagram, Hanojská veža, Jež v klietke a ďalšie. Vo Vedecko-technickom centre sú zastúpené objavy a vynálezy vedcov (Tesla, Newton, Bernoulli, Röntgen, Pythagoras), ktorí významne obohatili svet. Nakoniec sme za odmenu išli do Jump arény, kde sme si svoju energiu vyskákali na trampolínach. Výlet bol skvelý a dúfame, že si ho zopakujeme aj o rok.

          • Olympijský deň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympijský deň.

            Dňa 17.6.2024 sa na našej škole uskutočnil Olympijský deň, ktorý sa niesol v duchu blížiacej sa olympiády vo Francúzsku, v Paríži. Na pôde našej školy sme privítali aj žiakov z Pakostova a Vyšnej Sitnice. Po prezentácii žiakov 1. – 4. ročníka, príhovore a zložení sľubu športovcov, sme sa rozišli na stanovištia, kde sme súťažili v skoku do diaľky, hode kriketovou loptičkou, behu na 60metrov. Chlapci si zahrali futbal. Po dobrom obede sme jednotlivé disciplíny vyhodnotili a najlepších športovcov odmenili medailou a diplomom. Olympijský deň je oveľa viac než len športové podujatie, je to deň, keď sa každý človek vo svete môže stať aktívnym, môže sa dozvedieť o olympijských hodnotách a objaviť nové športy. Šport je krásny, zaujímavý, užitočný...a my sa zaväzujeme dodržiavať pravidlá fair play.

          • Stavby z kociek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stavby z kociek.

            Stavby z kociek sú učivom, s ktorým sa žiaci stretávajú od škôlky postupne vo všetkých ročníkoch. Vždy s nejakou nadstavbou. Najprv počítajú kocky na stavbe, stavajú podľa nákresu či postupného popisu, neskôr určujú v akom pomere sú rôzne farby kociek na stavbe či akú časť tvoria. Stavby z kociek cielene rozvíjajú priestorové a logické myslenie. My sme popustili uzdu našej fantázii. Stavali sme obchody, domy, pyramídy a mestá. Pracovali sme samostatne, ale aj v skupinách. Práca s kockami sa každému veľmi páčila.

          • 💦 Plavecký výcvik 💦

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 💦 Plavecký výcvik 💦.

            V dňoch 11.6. az 14.6.2024 žiaci 6. a 9.ročníka absolvovali plavecký výcvik 🏊‍♂️. Pocity na začiatku boli všelijaké 🫣 . Mnohí museli prekonávať strach, obavy, skrátka samých seba. Myslím však, že všetkým sa to podarilo 💪. Celý výcvik dopadol vynikajúco. Veď posúďte sami 😉.

          • ENGLISHSTAR - Let yourself shine

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ENGLISHSTAR - Let yourself shine.

            V uplynulých dňoch obdŕžalo 11 žiakov druhého stupňa diplomy a ceny za účasť v súťaži v anglickom jazyku ENGLISHSTAR. Medzi najúspešnejších patrili Natália Dysková (6. ročník - 100%), Martin Sabol (8. ročník - 98%) a Carmen Hudáková (9. ročník - 97%). Hranicu 90% prekonalo dovedna 8 žiakov. 

          • Koncoročný školský výlet

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koncoročný školský výlet.

            Po celoročnej práci sme sa zaslúženého koncoročného výletu už nemohli dočkať . Od začiatku apríla sme netrpezlivo počítali dni, kedy konečne vyrazíme na cestu. Práve preto sme boli rozčarovaní z predpovede počasia, ktorá signalizovala celodenný dážď. Spoliehali sme sa na to, že nie vždy sa takéto predpovede naplnia. V pondelok ráno 3.6.2024 sme s obavami otvorili oči a náš prvý pohľad smeroval k oblohe. Sľúbená predpoveď počasia sa nevyplnila! Nepršalo, počasie bolo úžasné, také akurátne.Začala v nás rásť túžba po nových zážitkoch . Našou prvou zastávkou boli Opálové bane v blízkosti Prešova. Napriek kľukatej a zdlhavej ceste výnimočne nikto z výletníkov netrpel nevoľnosťou, takže sme si mohli v pokoji pozrieť nádherný okolitý kraj. Zo začiatku sme boli mierne rozčarovaní, nakoľko sme na „ miesto činu“ meškali 1 hodinu. Nálada sa nám však okamžite vylepšila pri nákupe suvenírov a darčekov pre našich blízkych. Dievčatá v sebe nezapreli malé parádnice a pyšne v rukách zvierali náhrdelníky so vzácnymi kameňmi pre šťastie. Prehliadka s výkladom bola pútavo rozprávaná cez príbehy a zaujímavosti zo života baníkov.Napríklad sme sa dozvedeli, že baník si mohol za jeden mesiac ťažkej práce kúpiť kravku a za tri mesiace si mohol postaviť dreveničku. Ale už v roku 1922 boli práce v bani ukončené- prestalo sa fárať.S tenšími peňaženkami a ruksakmi plnými magnetiek a iných upomienkových predmetov sme vyrazili do hvezdárne v centre mesta. Dobre naladení sme sa pustili do likvidovania zásob, ktoré nám na výlet pribalili naši starostliví rodičia. Vo hvezdárni sme mali veľmi krásny výklad o našej galaxii , preniesli sme sa v čase , niekoľko tisícročí späť, a to do čias Egyptskej mytológie. Samozrejme nemohli chýbať aj nákupy v obchodnom centre. No tu sme už častejšie mohli vidieť našich chlapcov ,ako si vychutnávajú kebab a colu. A naše parádnice sme mohli zazrieť v predajni tričiek.Nakoniec nás čakalo ďalšie prekvapenie, plavba výletnou loďou Bohémia po Domaši. Nemohli sme uveriť ,aká čarovná môže byť večerná plavba loďou , trblietajúca hladina vody a zapadajúce lúče slnka . Unavení, ale bohatší o nové informácie a poznatky sme sa vrátili do autobusu. Spiatočnú cestu sme si vyplnili veselým prekrikovaním sa . Všetci sme sa však zhodli na tom, že každá chvíľa spolu, je pre nás obohatením pri získavaní nových zážitkov.

          • Aj žiaci 1.stupňa sa dočkali odmeny -výletu.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aj žiaci 1.stupňa sa dočkali odmeny -výletu. .

            V stredu, 5.6.2024, sme sa plní očakávania vybrali do Sobraniec na detské dopravné ihrisko (DDI). Cesta sa zdala nekonečná. No na mieste nás čakal srdečne privítal tím DDI. Najprv si s deťmi prešli celé ihrisko, vysvetlili si pravidlá cestnej premávky, pomenovali si dopravné značky. Následne si ich tím DDI rozdelil do 2 družstiev. Prvé si nasadili prilby a sadli na motokáry. Druhá si vyskúšala simuláciu dopravnej nehody. Potom si úlohy vymenili. Žiaci si obe úlohy užívali, zábava to bola parádna. Az sa nám nechcelo odísť. Na záver sme sa poďakovali, spoločne sa odfotili a cestu si ochutili zmrzlinou v Strážskom. Domov sme sa vrátili za spevu piesní, plní zážitkov.

          • Triedny výlet 8.A Pieniny

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Triedny výlet 8.A Pieniny .

            Sezóna výletov je v plnom prúde a tak sa aj žiaci 8. ročníka vybrali dňa 29.5 do 30.5.2024 na triedny výlet do Pienin, kde zažili rôzne zážitkové dobrodružstvá a to turistiku, raftingový splav, spoločnú opekaču a iné rôzne animácie. Výlet sme si užili naplno a určite nezabudneme na všetky zážitky.

          • JUMP Aréna Košice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album JUMP Aréna Košice.

            V stredu 5.6.2024 sa žiaci 9.A triedy zúčastnili spoločného koncoročného výletu plného zábavy a dobrodružstva.Navštívili sme ,,JUMP ARÉNU'' v Košiciach.S úsmevom na perách sme cestovali autobusom , vlakom a MHD. JUMP ARÉNA bola skvelá. Všetci sme sa veselo vybláznili a naplno si to užili. Ďakujeme za spoločný zážitok a ďakujeme našim pani učiteľkám, ktoré nás počas výletu sprevádzali na každom kroku.Veríme, že tento výlet bol pre našich deviatakov krásnym zážitkom na konci ich púte na našej základnej škole.

          • Deň detí v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň detí v ŠKD .

            Deň detí sme oslávili aj v ŠKD. Pre deti boli pripravené rôzne súťaže, odmeny, malé pohostenie a straší žiaci pripravili pre mladších hľadanie "pokladu".

          • Deň detí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň detí .

            Medzi najobľúbenejšie dní u detí bezpochyby patrí deň detí, ktorý nechýbal ani v našej škole. Žiakom spríjemnili dopoludnie policajti so psami, ktorí nám predviedli ukážky z vyhľadávania drog, poslušnosť psov a zadržanie páchateľa. Predstavili nám aj policajnú výbavu, žiaci si mohli obliecť ochrannú vestu a sadnúť do policajného auta. Na ihrisku bol pripravený veľký skákací hrad so šmýkačkou, cukrová vata a hasičské auto s hasičmi. Tí im predviedli výstroje, ktoré používajú pri záchranných akciách a žiaci si skúsili držanie a striekanie vody z hadice. Nezabudnuteľnou akciou bola penová show, pri ktorej sa žiaci najviac zabávali.

          • Rozprávka na hrade v Kežmarku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rozprávka na hrade v Kežmarku.

            Dňa 27.5.2024 sa piataci dočkali triedneho výletu do Kežmarku. Nečakané udalosti nás neodradili. Deti sa tešili na nezvyčajnú hranú rozprávku "Galoše šťastia", odohrávajúcu sa v priestoroch Kežmarského hradu. Na hradnom nádvorí si zakúpili magnetky a malé pozornosti. Potom sa rozpŕchli po pešej zóne v meste, keďže sa tešili aj na rozchod. Domov sa vrátili unavení, ale s peknými zážitkami.

          • MDD V MATERSKEJ ŠKOLE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album MDD V MATERSKEJ ŠKOLE .

            V tento deň , ktorý je pre všetky deti sveta najkrajší čakalo aj na naše deti veľa prekvapení. Polícia 👮 ukázala deťom praktické ukážky z policajnej kynológie , poslušnosť a vyhľadávanie omamných látok a zadržanie nebezpečného páchateľa policajným psom . Hasiči predviedli deťom hasičské auto , výstroj a deti si vyskúšali držanie a striekanie vody z hadice. Deti sa zabávali na skákavom hrade , pochutnali si na cukrovej vaty a vyšantili sa na penovej šou . Deti si pochutnali na zmrzline a vytancovali sa na detskej diskotéke.