• Mikulášsky deň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášsky deň.

            Na Mikuláša neučí sa, neskúša sa. My sme navštívili filmové predstavenie a okresné mesto Humenné, kde sme si pozreli vianočnú výzdobu.

          • Adventný kalendár

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Adventný kalendár.

            VIANOCE! Tak pod týmto slovom si človek predstaví hneď niečo čarovné a krásne. Čakáme na narodenie Ježiška. 1.12.2022 sme si ráno pod stromčekom našli list od Ježiška a balíček pre všetkých žiakov. Veľmi sme sa tešili. Čas do Štedrého dňa nám spríjemňuje adventný kalendár, v ktorom za každým otváracím okienkom sa skrýva malá odmena. V našej triede nám čakanie spríjemňuje aj Rozprávkový adventný kalendár, kde každý deň plníme rozprávkové úlohy, učíme sa koledy, básničky, o ľudových tradíciach a zvykoch, počúvame rozprávky, príbehy...plníme zaujímavé úlohy.

          • Svetový deň sporenia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň sporenia.

            31. október sa každoročne označuje ako Svetový deň sporenia. Pri tejto príležitosti sa začiatkom novembra žiaci 5.A a 6.A zúčastnili aktivity, pri ktorej sa spôsobom primeraným ich veku dozvedeli o dôležitosti rozumného narábania s peniazmi. Žiaci piateho ročníka sa napríklad dozvedeli, prečo je dobré, aby si celé vreckové hneď neminuli, ale si z neho aj niečo odložili do pokladničky. V našom prípade do prasiatka, kde si žiaci napísali, na čo by si chceli šetriť. Spravovanie osobných financií a vytváranie optimálnej rovnováhy medzi spotrebou a úsporami je dôležitá súčasť života každého človeka. Je to jedna zo základných schopností, ktorú je potrebné rozvíjať už v ranom detskom veku. Žiaci šiesteho ročníka sa mali popasovať s výdavkami v domácnosti a rozdeliť ich na nevyhnutné, zbytočné a nepravidelné tak, aby sa naučili s peniazmi hospodáriť, aby sa naučili niečo ušetriť.

          • Martin na bielom koni

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Martin na bielom koni.

            Martin na bielom koni...toho roku prišiel sám, bez bieleho koňa. My sme si ho pripomenuli príbehom, kde sme sa dozvedeli, že Martin bol bezcitný vojak, ktorý ubližoval druhým. Raz v zime pomohol žobrákovi, rozdelil sa s ním o svoj plášť. To ho veľmi zmenilo. Začal pomáhať ľuďom. Bolo by pekné, keby sme boli ako sv. Martin a vedeli sa v pravú chvíľu podeliť o svoje veci. My sme si vyrobili pekných koníkov a rozdelili sa s kamarátmi o čokoládový rožok.

          • Krokus

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krokus.

            Žiaci 9.A sa zapojili do projektu Krokus. Cieľom tohto projektu je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky žiaci zasadili cibuľky žltých krokusov, ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Tento projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania.

          • Pasovanie piatakov 👦🏻 ⚔ 👱🏻‍♀️

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pasovanie piatakov 👦🏻 ⚔ 👱🏻‍♀️.

            Pasovanie piatakov bolo pre našich najmladších druhostupniarov nielen skúškou odvahy, ale aj skúškou šikovnosti a vytrvalosti. Mnohí pri plnení úloh pripravených deviatakmi prekonávali samých seba, a tak ich mohli deviataci nakoniec pasovať za žiakov II. stupňa, odovzdať im stužky a sladkú čokoládku. Piataci sú teda pripravení na zdolávanie všetkých prekážok, ktorých bude na II. stupni, ale aj živote zaiste nemálo.

          • Jedlé plytvanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jedlé plytvanie.

            25 – 30 % mrkvy nikdy neopustí farmu a putuje priamo do kompostu alebo, čo je ešte horšie, na skládky. A to len z toho dôvodu, že nespĺňa nami vymyslené kritériá krásy, ktoré platia pre väčšinu ovocia a zeleniny. Ďalším sitom prechádzajú v samotnom obchode, kde ich porovnávame s ich ,,krajšími" rovesníkmi. Tieto ,,škaredé" potraviny sú ale dokonalo chutné, plné vitamínov - je to náš potravinový systém, ktorý je nedokonalý. Nie farmár, nie obchod, sme to my, kto tomuto jedlému plytvaniu môže dať stopku. Naši šiestaci svojimi fotografiami dokazujú, že ovocie a zelenina zaujímavého a netypického tvaru je vhodná na konzumáciu.

          • Hovorme o jedle - Apple crumble

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle - Apple crumble.

            Aj šiestaci na anglickom jazyku sa zapojili do projektu Hovorme o jedle. Vybrali sme si tému ovocie a zelenina a v tejto téme sme si upiekli jablkový koláčik. Od koláčika rozvoniavala celá chodba a stačilo pár minút a bolo po ňom.

          • Deň jablka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň jablka.

            Jablko. Sladké, šťavnaté, červené... Jablko patrí medzi najobľúbenejšie ovocie u detí a je u nás aj najviac rozšírené. Je jedno z najzdravších druhov ovocia. Každý kúsok jablka zásobuje naše telo energiou, vďaka obsahu ovocných kyselín uhasí smäd a zasýti nás. Jablká si môžeme dopriať v rôznej podobe. Najlepšie sú však priamo zo stromu, no môžeme si ich nasušiť, či využiť pri príprave chutného jablkového koláča. Dňa 27.10.2022 učitelia prvého stupňa zorganizovali pre svojich žiakov Deň jablka. Deti sa aktívne zapojili do rozhovoru o jabĺčku, ako o výbornom a veľmi zdravom ovocí. Celý deň sa niesol v duchu jabĺčka. Pozreli sme si zaujímavú prezentáciu, počítali jabĺčkové príklady, naučili básničku a nezabudli sme si aj zaspievať pieseň „Červené jabĺčko.“ S jabĺčkom zažili kopec zábavy pri súťažiach.

          • Milá babka, milý dedko...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Milá babka, milý dedko....

            Tak, ako končí leto a začína sa jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť. Milá babka, milý dedko, v jeden školský deň sme sa prezliekli za vás, aby sme mali pochopenie ako je to s vašou neistou chôdzou a trasľavými rukami, aby sme poznali, že vaše uši sa musia napínať, aby zachytili slová, že už slabšie vidíte. Tento mesiac je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme ctiť a vážiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku.

          • Lokálnosť je budúcnosť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lokálnosť je budúcnosť.

            Zamysleli ste sa niekedy nad tým, odkiaľ pochádza chutná zelenina a ovocie, na ktorých si každý deň pochutnávame? Nie, v obchode určite nerastú 😊 Predsa všetci vieme, že zelenina sa pestuje na poliach a ovocie v ovocných sadoch. Žiaci VII.A triedy spoznávali pomocou atlasu lokality, kde sa zelenine a ovociu na Slovensku najlepšie darí. A prišli na to, že najzdravšie druhy zeleniny a ovocia sú tie, ktoré sa vypestujú čo najbližšie k nám. A najlepšie v našich záhradkách. Tie obsahujú najviac vitamínov, pretože sú najčerstvejšie a netreba ich ďaleko prevážať na autách. A vďaka tomu, šetríme aj našu planétu 🌍.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň školských knižníc.

            Školská knižnica je dôležitou súčasťou výchovy a vzdelávania, kde v dnešnej pretechnizovanej dobe sa žiaci dostávajú do kontaktu s knihou a učia sa s ňou pracovať. Deti sa naučia v knižnici získavať potrebné informácie z kníh a prakticky ich uplatňovať v každodennom živote. Vybrali sme sa do školskej knižnice a pobyt sme si spríjemnili teplým čajom, ktorý pripravili šikovné dievčatá, a sušienkami. Poriadok spravili usilovní chlapci. Žiakom II.A sa v knižnici veľmi páčilo. Prídeme tu častejšie...

          • Slnečná sústava

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slnečná sústava.

            Učiť sa o vesmíre nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. A predsa to naši piataci zvládli. A zvládli to skvele. Pre lepšiu predstavivosť o tom, ako vyzerá naša Slnečná sústava, spoločne vypracovali jej model, ktorý bude slúžiť ako pomôcka pri výučbe geografie.

          • Medzinárodný deň eura

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň eura.

            Dňa 21.9.2022 sme si pripomenuli Medzinárodný deň eura. Tento deň sme vymenili klasickú hodinu matematiky za netradičnú vyučovaciu hodinu. Oboznámili sme sa s euromincami a eurobankovkami, za ktoré sme si v stánku kupovali potraviny, zeleninu a ovocie. Hodina sa nám všetkým páčila.

          • 🔨🧵 Deň tradičných remesiel v múzeu🧵🔨

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 🔨🧵 Deň tradičných remesiel v múzeu🧵🔨 .

            Deň tradičných remesiel v skanzene Vihorlatského múzea nás dnes (14.9.2022) vrátil v čase. V skanzene nás čakali remeselníci predvádzajúci tradičné remeslá Horného Zemplína, kultúrny program, ale i zvieratá ako majestátne koníky, prekrásny dravec myšiak štvorfarebný, kozička a ozaj trpezlivá užovka červená, ktorá bola jednoznačne hviezdou dnešnej exkurzie. Áno, prírodu chránime komplexne a naši žiaci to zjavne v plnom rozsahu pochopili. Dnes mali jedinečnú príležitosť zistiť, koľko času a trpezlivosti sa skrýva za utkaným koberčekom, plstenou brošňou, maľovaným vajíčkom, na skle maľovaným obrázkom; koľko ťažkej práce sa muselo vykonať, kým sa naši predkovia od zasiatia pšeničného zrnka dopracovali k upečeniu voňavého chlebíka... Mnohé remeselné postupy ste si mali príležitosť aj vyskúšať, a preto verím, drahí naši žiaci, že ste sa dnes aj niečomu priučili a hlavne, že ste pochopili, prečo sa hovorí, že remeslo má zlaté dno 😉

          • Ponuka záujmových útvarov na našej škole

          • Vážení rodičia, v týchto dňoch žiaci dostali vzdelávacie poukazy na školský rok 2022/2023. 

            Poskytovanie vzdelávacích poukazov upravuje § 4ae zákona č. 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákona") a § 9 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 630/2008 Z. z., ktorým sa ustanovujú podrobnosti rozpisu finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu pre školy a školské zariadenia v znení neskorších predpisov.

            Vzdelávací poukaz reprezentuje osobitný ročný príspevok štátu na záujmové vzdelávanie pre jedného žiaka školy, v ktorej sa vzdelávanie považuje za sústavnú prípravu na povolanie.

            ČO BY MAL VEDIEŤ ŽIAK A RODIČ ŽIAKA O VZDELÁVACÍCH POUKAZOCH

            Vzdelávací poukaz je osobitný ročný príspevok štátu na záujmové vzdelávanie poskytované školami a školskými zariadeniami. Poskytovateľ záujmového vzdelávania financovaného prostredníctvom vzdelávacích poukazov môže organizovať pre žiakov v čase mimo vyučovania aktivity, ktorých obsah je zameraný na záujmovú, rekreačnú, telovýchovnú a spoločenskú činnosť žiakov.

            Každý žiak môže navštevovať viaceré záujmové aktivity v rôznych vzdelávacích inštitúciách tak ako doteraz, poukaz však môže poskytnúť iba jednej škole alebo jednému školskému zariadeniu v danom školskom roku podľa vlastného výberu.

            Veríme, že záujmové vzdelávanie poskytované formou rôznych krúžkov v škole, zaujímavými aktivitami v školskom klube detí, prípadne v centre voľného času alebo v inom školskom zariadení bude pre žiakov základných a stredných škôl – pre vaše dcéry a synov aj v tomto školskom roku vítanou formou naplnenia ich voľného času.

            KTO MÁ NÁROK NA VZDELÁVACÍ POUKAZ A AKO HO MÔŽE POUŽIŤ

            Škola 09.09. 2022 vydá každému žiakovi školy vzdelávací poukaz. Prevzatie potvrdí svojim podpisom jeho zákonný zástupca. Podľa zákona č. 597/2003 Z. z. si môže uplatniť nárok na osobitný príspevok štátu na záujmové vzdelávanie, ktorý poukáže prostredníctvom vzdelávacieho poukazu poskytovateľovi záujmového vzdelávania. Žiak má v danom školskom roku nárok iba na jeden vzdelávací poukaz a môže ho poukázať iba jednému poskytovateľovi záujmového vzdelávania. Poukaz je neprenosný, to znamená, že ho môže uplatniť iba žiak, na ktorého bol vystavený.

            Nárok na vzdelávací poukaz majú aj deti cudzincov s povoleným pobytom na území Slovenskej republiky a deti utečencov a žiadateľov o priznanie postavenia utečenca podľa § 34a ods. 2 zákona č. 29/1984 Z. z. o sústave základných a stredných škôl (školský zákon), pokiaľ sú žiakmi základnej alebo strednej školy v Slovenskej republike.

            Žiak poukáže v termíne stanovenom poskytovateľom záujmového vzdelávania – na našej škole najneskôr do 23. septembra 2022 - vzdelávací poukaz poskytovateľovi záujmového vzdelávania, ktorého si vybral. Prevzatím poukazu sa poskytovateľ zaväzuje, že bude žiakovi poskytovať požadovanú formu záujmového vzdelávania v rozsahu a kvalite, na ktorom sa pri zápise žiaka do záujmového útvaru dohodli.

            Vziať už odovzdaný vzdelávací poukaz a použiť ho v inej škole alebo školskom zariadení v priebehu príslušného školského roka je možné len z objektívnych dôvodov, napríklad, ak sa rodina žiaka presťahovala, záujmové vzdelávanie zaniklo, zmenil sa zdravotný stav dieťaťa a podobne. Po dohode s prijímateľom poukazu ho môže žiak použiť na zabezpečenie aj viacerých mimoškolských aktivít organizovaných v rámci toho istého prijímateľa poukazu.

            Zoznam krúžkov na škole : Krúžky

             

          • Spojme sily a vyhrajme pre našu školu super ceny!!! ✌🏻✌🏻✌🏻

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spojme sily a vyhrajme pre našu školu super ceny!!! ✌🏻✌🏻✌🏻 .

            Milí kamaráti, komu sa páči výzdoba v triedach našej školy a mal by chuť za ňu zahlasovať a pomôcť tak škole vyhrať perfektné ceny ako tlačiareň, posilňovaciu lavicu, pingpongový stôl, USB kľúče, či notebook, stačí prejsť na stránku http://talentagent.sk/detail/8139-s-farebnou-jesenou-prichadza-skola a dať svoj hlas našej súťažnej fotokoláži. Ocenené budú nielen prvé tri školy s najvyšším počtom hlasov, ale tri naj výzdoby vyberá aj odborná porota, takže naša šanca je dvojnásobná!!!✌🏻 Za každý Váš hlas získame 5 bodov 🖐🏻 a hlasovať môžete aj každých 5 minút, a to až do 2.10. do 20:00 hod. Tak čo, ideme na to, kamaráti? 😊