• Mini encyklopédia - lapbook

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mini encyklopédia - lapbook.

            Vzdelávanie môže byť praktické a zábavné zároveň. Lepšie zapamätávanie si učiva môže podporiť pestrý a vizuálne zaujímavý obrázkový materiál. To všetko a ešte omnoho viac v sebe spája lapbook – mini encyklopédia. My sme si ju tvorili a prezentovali o zvieratách na hodine prírodovedy. Práce sa nám vydarili a každého zaujali.

          • Slovensko bez drog

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slovensko bez drog.

            Dňa 12.4.2024 sa žiaci 7., 8. a 9. ročníka zúčastnili prednášky s názvom Pravda o drogách, ktorú viedol pán Tomáš Kavčák zo združenia Slovensko bez drog. Cieľom týchto prednášok je odovzdať žiakom úplne a správne informácie o tom, ako drogy negatívne ovplyvňujú fungovanie tela aj mysle človeka a taktiež zabezpečiť, aby týmto informáciám porozumeli, vedeli s nimi pracovať a mali šancu vybrať si svoju vlastnú cestu k tomu, ako byť v živote skutočne šťastný.

          • Karpatská kraslica

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karpatská kraslica.

            K symbolom Veľkej noci patrí aj kraslica. Žiaci prvého stupňa navštívili výstavu Karpatská kraslica v Humennom. Pozreli si kraslice vyzdobené celou radou techník, jednoduchým farbením, voskovou kresbou alebo batikovaním. Výstava sa deťom veľmi páčila.

          • Návšteva okresnej knižnice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva okresnej knižnice.

            Mesiac marec je mesiacom kníh na počesť ľudového básnika Mateja Hrebendu. Dňa 26.3.2024 sa žiaci prvého stupňa vybrali do okresnej knižnice v Humennom, kde si prezreli novootvorené priestory a dostali čitateľské preukazy. Deti si pozreli, aké knihy sa v knižnici nachádzajú. Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti. V knižnici sa žiakom veľmi páčilo.

          • Voda je život

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Voda je život.

            22. marca sa od roku 1993 po celom svete oslavuje Svetový deň vody. V tento deň si pripomíname dôležitosť vody pre celú našu planétu, rozprávame o ochrane vodných zdrojov. My na prvom stupni sme si pozreli rozprávku Ako sa kvapka vodou stala, vypracovali pracovné listy, súťažili v kvíze a morskom bingu.

          • Európsky kvíz o peniazoch 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky kvíz o peniazoch 2024.

            V rámci aktivít počas Global Money Week 2024 sa naši žiaci 8. a 9. ročníka zapojili do 7. online kvízu o finančnej gramotnosti. Národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch sa uskutočnilo vo štvrtok 21. marca 2024. Európsky kvíz o peniazoch (European Money Quiz) je medzinárodná aktivita zameraná na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov, žiačok a študentstva. Je súčasťou Európskeho týždňa financií (18.-24. marca 2024). Online kvíz národného kola organizuje už siedmy raz Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Kvíz podporuje hravou a zábavnou formou tímovú spoluprácu žiakov a žiačok, ktorí nadobudnú nové zážitky a vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti, digitálnej bezpečnosti či matematiky.

          • 22. marec - Svetový deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 22. marec - Svetový deň vody.

            19.3.2024 sa naši žiaci druhého stupňa zúčastnili školskej exkurzie pri príležitosti Svetového dňa vody vo Vihorlatskom múzeu v Humennom. Vypočuli si tematickú prednášku Odkiaľ má vodu mesto Humenné, Starina - výstavba nádrže. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o výstavbe vodnej nádrže, prezreli si prírodovednú expozíciu, kde boli aj fotografie Petra Šimurdu - mojimi očami. Nakoniec si zahrali interaktívne a vzdelávacie hry a aktivity. Súčasťou exkurzie bola aj návšteva 32. medzinárodnej výstavy kraslíc - Karpatská kraslica 2024. Žiaci sa mohli potešiť pohľadom na prekrásne kraslice vytvorené rôznymi technikami.

          • Projekt Krókus

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt Krókus.

            Žiaci 9. ročníka sa v tomto školskom roku zapojili do medzinárodného projektu Krókus. V jeseni na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré zahynuli počas holokaustu, a tisícov ďalších detí, ktoré padli za obeť nacistickým krutostiam, zasadili cibuľky žltých krókusov. Kvety symbolizujú žlté Dávidove hviezdy, ktoré boli Židia nútení nosiť počas obdobia nacistickej nadvlády. Projekt Krókus predstavuje konkrétny spôsob, ako mladým ľuďom priblížiť tému holokaustu a zvýšiť ich povedomie o nebezpečenstve rasizmu a všetkých foriem predsudkov a diskriminácie. Pomáha im porozumieť dôležitosti rešpektu voči všetkým ľuďom bez ohľadu na ich etnický pôvod, zdravotné postihnutie, sexuálnu orientáciu alebo náboženské presvedčenie. Téme holokaustu boli v uplynulých týždňoch venované aj hodiny dejepisu vo všetkých ročníkoch.

          • 📚 Marec - mesiac knihy 📚

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 📚 Marec - mesiac knihy 📚.

            Marec je už od nepamäti mesiacom knihy. V ŠKD sme sa celý týždeň zaoberali knihami a hovorili sme si o všetkom čo s nimi súvisí. Každý si mohol priniesť svoju obľúbenú knihu, z ktorej nahlas čítal pred ostatnými. Deti si navrhovali vlastný obal knihy a taktiež ilustrovali asi najznámejšiu rozprávku Červená Čiapočka. Týždeň sme ukončili návštevou školskej knižnice, kde sa deti oboznámili s rôznymi druhmi a žánrami kníh.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín .

            Recitujeme poéziu a prózuPravidelne ako každý rok, aj v tomto roku sa konali triedne kolá Hviezdoslavovho Kubína. Najlepší recitátori postúpili do školského kola. Súťažiaci si pripravili zaujímavé úryvky z poézie a prózy a potešili nás krásnym umeleckým prednesom. Rozhodovanie poroty bolo náročné, pretože sme objavili mnoho talentov, no nakoniec sme sa zhodli. Porota zablahoželala všetkým žiakom a ocenila šiestich z nich peknými darčekmi. Víťazmi sa stali:1. kategória 1.miesto Michal Obešter 2.miesto Diana Palaštová 3.miesto Dagmara Džujková2. kategória 1.miesto Sofia Ondiková 2.miesto Damián Mačuga 3.miesto Šimon Sopko

          • Návšteva škôlkarov v ŠKD 🎭😊

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva škôlkarov v ŠKD 🎭😊.

            Pred jarnými prázdninami nás v ŠKD prišli navštíviť detičky zo škôlky. Mali sme pre nich pripravenú a nacvičenú dramatizáciu rozprávky Šípková Ruženka, ktorú si deti vybrali samé. Aj škôlkari si pre nás pripravili malý program v podobe dramatizácie rozprávky o Rukavičke. Nechýbalo malé pohostenie a zábava.

          • Ako sme kreslili draka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sme kreslili draka.

            Marec je mesiac kníh, a knihy sú bránou do sveta poznania. Deti čítajú rozprávky, napríklad aj o drakoch. Kedysi dávno, za čias hradov a rytierov, žili draci. Boli to rozhnevané tvory, ktoré vydychovali oheň a telá mali pokryté šupinami. Draci s obľubou strašili princezné. Našťastie žilo veľa zdatných rytierov, ktorí si s nimi poradili. My sme si poradili s ich kreslením. Najzaujímavejšieho draka nakreslil Š. Gombita. III.A

          • Bádateľská aktivita


          • V stredu 6.3.2024 na hodine chémie si deviataci vyskúšali písať na papier octom. Ide o tzv. neviditeľné písmo. Ocot je 8% roztok kyseliny octovej. Poškodzuje molekuly organických látok, ktoré sú hlavnou zložkou papiera. Voľným okom to nevidno. Poškodené miesta sú ale citlivejšie na vplyv teploty. Ak na tieto miesta pôsobí vysoká teplota, menia farbu na tmavohnedú.

          • ❤️ Valentín v ŠKD❤️

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ❤️ Valentín v ŠKD❤️.

            Sviatok sv. Valentín je deň, keď si ľudia medzi sebou vymieňajú darčeky v tvare srdca. Aj deti v ŠKD vyrábali srdiečka, pre tých najdôležitejších v ich živote - pre rodičov. Všetky srdiečka boli krásne a určite aj potešili. 🥰

          • ♥️VALENTÍN♥️

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ♥️VALENTÍN♥️.

            Na Valentína si žiaci navzájom pripravili krásne a úprimné valentínky. Tie vyrábali na hodinách výtvarnej výchovy, ale aj doma. To bolo radosti, keď sa žiakom valentínky rozdávali. Niektoré boli kreslené, iné lepené, niektoré zamilované, niektoré kamarátske, s podpisom i anonymné. S Valentínom bolo spojené aj perfektné a humorné filmové predstavenie v kultúrnom dome, za ktoré sa chceme poďakovať nášmu pánovi starostovi.

          • Koza rohatá a jež

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koza rohatá a jež.

            Naše hodiny čítania sme si spestrili dramatickou výchovou, ktorú môžeme charakterizovať ako učenie priamym prežívaním, získavaním životných skúseností, riešením spoločných problémov. Dramatická výchova je tvorivý proces v skupine, v ktorom sa jednotlivec učí rozumieť sebe i druhým. Rozdelili sme sa na skupiny. Jedna skupina nám zahrala rozprávku Koza rohatá a jež...

          • Chrípkové prázdniny

          • Riaditeľské voľno - chrípkové prázdniny

            Riaditeľ školy v zmysle § 150 ods. (5) Zákona č. 245 / 2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) resp. a Metodického usmernenia č. 15/2005-R z 31.10.2005 ktorým sa vydáva Plán opatrení pre základné a stredné školy a školské zariadenia pre prípad pandémie chrípky v Slovenskej republike a po prerokovaní s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Humenné poskytuje voľno pre žiakov základnej školy na dni 07.02.2024 - 11.02.2024 z dôvodu stúpajúcej chorobnosti žiakov i pedagogických zamestnancov.

            Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 12.02.2024.

          • Hodina biológie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina biológie.

            Žiaci siedmeho ročníka sa na hodine biológie dozvedeli o jednotlivých zložkách potravy. Priniesli si so sebou obaly rôznych potravín a spoločne sa pozreli na ich zloženie. Roztriedili ich na potraviny s vysokým obsahom cukrov, tukov alebo bielkovín. Zisťovali, či sa v potravinách nachádzajú aj vitamíny, minerály či vláknina. Pokusom tiež zistili, že orechy sú skvelým zdrojom tukov prospešných pre zdravie človeka.

          • Fašiangový karneval v MŠ.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Fašiangový karneval v MŠ. .

            Fašiangový karneval prináša radosť , zábavu a veselosť. Iba karneval je miesto plné fantázie, kde sa zabávajú princezné, anjelíci , zvieratká či šašovia. Tak tomu bolo aj v našej MŠ . Deti sa vykrúcali v tanci . Celou triedou sa niesla veselá hudba , zábava, smiech a radosť. Všetky masky boli za svoju originalitu odmenené sladkosťami.