• Jedlé plytvanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jedlé plytvanie.

            25 – 30 % mrkvy nikdy neopustí farmu a putuje priamo do kompostu alebo, čo je ešte horšie, na skládky. A to len z toho dôvodu, že nespĺňa nami vymyslené kritériá krásy, ktoré platia pre väčšinu ovocia a zeleniny. Ďalším sitom prechádzajú v samotnom obchode, kde ich porovnávame s ich ,,krajšími" rovesníkmi. Tieto ,,škaredé" potraviny sú ale dokonalo chutné, plné vitamínov - je to náš potravinový systém, ktorý je nedokonalý. Nie farmár, nie obchod, sme to my, kto tomuto jedlému plytvaniu môže dať stopku. Naši šiestaci svojimi fotografiami dokazujú, že ovocie a zelenina zaujímavého a netypického tvaru je vhodná na konzumáciu.

          • Hovorme o jedle - Apple crumble

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle - Apple crumble.

            Aj šiestaci na anglickom jazyku sa zapojili do projektu Hovorme o jedle. Vybrali sme si tému ovocie a zelenina a v tejto téme sme si upiekli jablkový koláčik. Od koláčika rozvoniavala celá chodba a stačilo pár minút a bolo po ňom.

          • Deň jablka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň jablka.

            Jablko. Sladké, šťavnaté, červené... Jablko patrí medzi najobľúbenejšie ovocie u detí a je u nás aj najviac rozšírené. Je jedno z najzdravších druhov ovocia. Každý kúsok jablka zásobuje naše telo energiou, vďaka obsahu ovocných kyselín uhasí smäd a zasýti nás. Jablká si môžeme dopriať v rôznej podobe. Najlepšie sú však priamo zo stromu, no môžeme si ich nasušiť, či využiť pri príprave chutného jablkového koláča. Dňa 27.10.2022 učitelia prvého stupňa zorganizovali pre svojich žiakov Deň jablka. Deti sa aktívne zapojili do rozhovoru o jabĺčku, ako o výbornom a veľmi zdravom ovocí. Celý deň sa niesol v duchu jabĺčka. Pozreli sme si zaujímavú prezentáciu, počítali jabĺčkové príklady, naučili básničku a nezabudli sme si aj zaspievať pieseň „Červené jabĺčko.“ S jabĺčkom zažili kopec zábavy pri súťažiach.

          • Milá babka, milý dedko...

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Milá babka, milý dedko....

            Tak, ako končí leto a začína sa jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť. Milá babka, milý dedko, v jeden školský deň sme sa prezliekli za vás, aby sme mali pochopenie ako je to s vašou neistou chôdzou a trasľavými rukami, aby sme poznali, že vaše uši sa musia napínať, aby zachytili slová, že už slabšie vidíte. Tento mesiac je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme ctiť a vážiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku.

          • Lokálnosť je budúcnosť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lokálnosť je budúcnosť.

            Zamysleli ste sa niekedy nad tým, odkiaľ pochádza chutná zelenina a ovocie, na ktorých si každý deň pochutnávame? Nie, v obchode určite nerastú 😊 Predsa všetci vieme, že zelenina sa pestuje na poliach a ovocie v ovocných sadoch. Žiaci VII.A triedy spoznávali pomocou atlasu lokality, kde sa zelenine a ovociu na Slovensku najlepšie darí. A prišli na to, že najzdravšie druhy zeleniny a ovocia sú tie, ktoré sa vypestujú čo najbližšie k nám. A najlepšie v našich záhradkách. Tie obsahujú najviac vitamínov, pretože sú najčerstvejšie a netreba ich ďaleko prevážať na autách. A vďaka tomu, šetríme aj našu planétu 🌍.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň školských knižníc.

            Školská knižnica je dôležitou súčasťou výchovy a vzdelávania, kde v dnešnej pretechnizovanej dobe sa žiaci dostávajú do kontaktu s knihou a učia sa s ňou pracovať. Deti sa naučia v knižnici získavať potrebné informácie z kníh a prakticky ich uplatňovať v každodennom živote. Vybrali sme sa do školskej knižnice a pobyt sme si spríjemnili teplým čajom, ktorý pripravili šikovné dievčatá, a sušienkami. Poriadok spravili usilovní chlapci. Žiakom II.A sa v knižnici veľmi páčilo. Prídeme tu častejšie...

          • Slnečná sústava

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slnečná sústava.

            Učiť sa o vesmíre nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. A predsa to naši piataci zvládli. A zvládli to skvele. Pre lepšiu predstavivosť o tom, ako vyzerá naša Slnečná sústava, spoločne vypracovali jej model, ktorý bude slúžiť ako pomôcka pri výučbe geografie.